Varování před konzumací potraviny měkký zrající sýr Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur
Hlavní hygienička ČR varuje před konzumací potraviny „měkký zrající sýr Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur“, balené jednotlivě, hmotnost 290 g, šarže 4507, datum spotřeby 18. 1. 2025. Výrobcem potraviny je Wilder Käser, Schwendter Straße 76, Ortsteil Gasteig, 6382 Kirchdorf, Rakousko, v České republice je potravina distribuována společností Tiroler Bauernstandl GmbH, Achenweg 16/4, A-6370 Kitzbühel, Rakousko se skladem v ČR na adrese Tiroler.cz, Horní 124, 74401 Frenštát pod Radhoštěm, prodávající: AK25 s.r.o., Kopaná 2061, 744 01 Frenštát pod Radhoštěm.
Na základě podnětu spotřebitele na zdravotní potíže po konzumaci originálně balené potraviny „měkký zrající sýr Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur“, šarže 4205, datum spotřeby 25. 12. 2024, byla v součinnosti s místním pracovištěm Krajské veterinární správy a Krajskou hygienickou stanicí Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě v souladu s § 16 odst. 1 písm. b) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, zahájena kontrola ve skladu Tiroler.cz, Horní 124, 74401 Frenštát pod Radhoštěm. V rámci výkonu státního zdravotního dozoru bylo zjištěno, že šarže 4205 s datem spotřeby 25. 12. 2024 již není k dispozici, a proto byly odebrány vzorky stejného výrobku s uvedenou šarží 4507 a s datem spotřeby 18. 1. 2025 pro účely laboratorního vyšetření.
Laboratorním vyšetřením byl zjištěn u všech odebraných vzorků potravin výrazně překročený limit 100 KTJ/g pro Listeria monocytogenes stanovený nařízením Komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny.
Inkubační doba onemocnění listeriózou je 1-4 týdny. Při lehké formě onemocnění jsou příznaky podobné chřipce – malátnost, bolesti hlavy a horečka. Může se vyskytnou i zánět středního ucha, vedlejších obličejových dutin, zánět močových cest. Při těžké formě onemocnění dochází k zánětu mozku a mozkových plen a celkové sepsi. Obzvláště rizikové je toto onemocnění pro citlivé skupiny lidí jako jsou malé děti, těhotné ženy, osoby vyššího věku nebo osoby s chronickým onemocněním.
Informace o nebezpečném výrobku byli prostřednictvím systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (iRASFF) předány dalším členským státům EU.