Ministerstvo zdravotnictví a hygienická služba informovaly o plánech a výzvách letní sezony v oblasti veřejného zdraví

Vytvořeno: 7. 6. 2024 Poslední aktualizace: 7. 6. 2024

V souvislosti s blížícím se létem uspořádalo Ministerstvo zdravotnictví s Českou radou dětí a mládeže, Asociací dětské rekreace a Klinikou infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF a FN Motol snídani s novináři na téma veřejného zdraví ve spojení s letní sezonou. Představeno bylo hodnocení kvality koupacích vod, hlášení epidemických výskytů na letních táborech i doporučení pro bezpečné grilování. Prostor byl věnován také zdravotním doporučením a očkování před cestou na zahraniční dovolenou.

„V Česku je 123 koupacích oblastí a 56 přírodních koupališť, kde krajské hygieny provádí hodnocení kvality vody ke koupání. Jde hlavně o mikrobiologické hodnocení a monitoring výskytu sinic,” řekl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Kvalita vody na koupacích lokalitách je zveřejňována na webových stránkách jednotlivých krajských hygienických stanic a pomocí přehledného mapového zobrazení koupacích lokalit na internetových stránkách www.koupacivody.cz.

I nadále budou krajské hygienické stanice letos pokračovat v kontrolách dětských táborů, při nichž bude řešena i edukace personálu v problematice dodržování zásad správné výživy při stravování dětí, a to posuzováním pestrosti jídelníčků se zvláštním zřetelem na problematiku snižování obsahu soli v potravinách. Novinkou letošního roku je možnost elektronického oznamování dětských táborů a jejich automatické propsání do registru hasičského záchranného systému. „To umožňuje díky přesné informaci o poloze akce rychlé a efektivní řešení mimořádných situací souvisejících s možným ohrožením zdraví účastníků akcí,” doplnil Matyáš Fošum.

„Rád bych vyzdvihl spolupráci organizátorů dětských táborů s krajskými hygienami, která funguje velmi dobře a pomáhá držet hygienické standardy na letních táborech. Oceňuji i zrušení potravinářských průkazů a snahu Ministerstva zdravotnictví ulevit nám od zbytečné administrativní zátěže,“ řekl předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

„Jednáme s Ministerstvem zdravotnictví o dalších krocích na omezení byrokracie a oceňujeme vstřícnost v jednáních. Je nezbytné se přesunout do 21. století a papírová potvrzení digitalizovat. V tomto má Ministerstvo zdravotnictví naši podporu a máme v tomto směru další návrhy,“ uvedl předseda Asociace dětské rekreace Miroslav Topinka.

Tématem byly i nejčastější rizika a zdravotní komplikace během cestování, stejně jako vhodná prevence před cestou do zahraničí, zejména očkování či jiné kroky v závislosti na cílové destinaci. Z infekcí, kterým se dá předcházet očkováním, patří mezi nejčastější nákazy covid-19, chřipka, horečka dengue či žlutá zimnice při pobytu v místě epidemie. Po návratu jde naopak o průjmy a gastrointestinální obtíže, horečnaté stavy, kožní léze či vyrážky nebo respirační onemocnění. Na tyto obtíže je léčiv dostatek v širokém výběru. „Každý cestovatel by měl před cestou zvážit, jestli je na cestu dostatečně vybaven i po zdravotní stránce, tedy patřičně proočkován, vybaven nezbytnými léčivy a v dobré zdravotní kondici. Varuji ale před potenciálně škodlivým preventivním užíváním léčiv, která nejsou nezbytná, jako jsou například antibiotika či protiprůjmové léky. Ty je třeba užívat až na základě potřeby,“ uvedl přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol Milan Trojánek.

Dalším tématem snídaně s novináři byla i možná rizika grilování. Mezi ně patří vznik nežádoucích chemických látek s karcinogenními účinky nebo kontaminace syrových potravin virovými a bakteriálními patogeny a jejich toxiny. Je proto důležité soustředit se na vhodný výběr surovin, správnou přípravu, dostatečnou tepelnou úpravu, a také na samotné grilování. Ministerstvo zdravotnictví k tomuto tématu zveřejnilo informační materiál zde: Bezpečné grilování aneb Na co si dát během grilování pozor? – Ministerstvo zdravotnictví (gov.cz)

Přílohy


Jste spokojeni s obsahem této stránky?