Novela zákona o zdravotních službách zefektivní zřizování pohotovostí a významně pomůže pacientům, jejichž práva posílí

Vytvořeno: 25. 6. 2024 Poslední aktualizace: 25. 6. 2024

Ministerstvo zdravotnictví představilo komplexní novelu zákona o zdravotních službách. Ta přináší zásadní změny v oblastech pohotovostních služeb, práv pacientů, zdravotní péče o děti, duchovní péče či dobrovolnictví ve zdravotnictví. To vše bude mít pozitivní dopad především na pacienty, zvýšená ochrana se ale týká i poskytovatelů. Společně s dalšími novelami představuje klíčový pilíř reformy zdravotnického systému. Na dnešní snídani s novináři to řekli zástupci ministerstva zdravotnictví.

Novela přináší významné benefity především pro pacienty. Pacientům nově garantujeme základní síť lékařské pohotovostní služby, zároveň má být odpovědnost za organizaci a zajištění pohotovostních služeb přesunuta z krajů na zdravotní pojišťovny, které mají více kompetencí k zajištění náležité dostupnosti zdravotních služeb. Tím zároveň dochází k výraznému odbourávání administrativní zátěže dopadající na krajské úřady, právě na základě přenesení odpovědnosti za organizaci a zajištění pohotovostních služeb, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Jde o výsledek intenzivní a dlouhodobé spolupráce mezi odborníky, legislativci, dalšími resorty, krajskými úřady, profesními komorami, odbornými společnostmi, neziskovým sektorem a dalšími partnery. Hlavním cílem bylo zefektivnit současný právní rámec, který bude reflektovat současné potřeby a výzvy, kterým čelíme, a zároveň bude flexibilní a připravený na budoucí změny, řekla ředitelka odboru zdravotní péče Ministerstva zdravotnictví Venuše Škampová.

Novela také obsahuje opatření, která mají podpořit posílení práv pacientů a stejně tak ochranu poskytovatelů zdravotních služeb. Zásadní je také zakotvení nemocničních ombudsmanů, díky kterému budou moci poskytovatelé zdravotní péče a krajské úřady efektivně řešit stížnosti a podněty pacientů již přímo v nemocnicích. Pacient také bude lépe informován o ceně poskytovaných zdravotních služeb, tato informace bude více závazná, stejně jako ceník poskytovaných zdravotních služeb.


Jste spokojeni s obsahem této stránky?