Kvalita vody ke koupání – aktuální informace ke dni 5. 7. 2024

Vytvořeno: 5. 7. 2024 Poslední aktualizace: 5. 7. 2024

Po krátkém ochlazení nás opět čekají vysoké teploty, a proto osvěžení v přírodních vodách bude vítaným zpestřením letního času. Bohužel na několika místech již hygienici zaznamenali tak velké zhoršení kvality vody, že musel být vyhlášen zákaz koupání. K dnešnímu dni jsou evidovány 4 zákazy koupání (černý symbol) a jedna lokalita je označena jako nevhodná ke koupání (červený symbol).

Na některých rekreačních lokalitách byl zaznamenán zvýšený výskyt sinic (oranžový symbol, kdy je doporučeno citlivým osobám se po vykoupání osprchovat) – jedná se například o Máchovo jezero v Libereckém kraji, koupaliště Šeberák v Praze nebo vodní nádrž Plumlov v Olomouckém kraji.

Více informací o nebezpečí spojeném se sinicemi a užitečné rady naleznete na webu Státního zdravotního ústavu, přehledné hodnocení kvality koupacích vod je k dispozici na webu Koupací vody. a také na internetových stránkách jednotlivých krajských hygienických stanic.


Voda nebezpečná ke koupání, hrozí akutní poškození zdraví. 
Zákaz koupání!

   

kraj

název koupaliště

Pardubický rybník Dlouhý u Lanškrouna – nadměrný výskyt sinic
  rybník Rosnička – nadměrný výskyt sinic
Vysočina vodní nádrž Sedlice – masový výskyt sinic
Jihočeský
vodní nádrž Orlík – veřejné tábořiště Podolsko – významně překročeny limitní hodnoty pro ukazatele sinice a chlorofyl-a

 

Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.
   

kraj

název koupaliště

Ústecký

Přírodní koupaliště Osek – zvýšený obsah sinic


V místech ovlivněných havarijními situacemi, přívalovými srážkami nebo povodněmi je nutné očekávat zhoršenou kvalitu vody, zvýšené riziko nákazou infekčním či jiným onemocněním a z preventivních důvodů se nedoporučuje v těchto lokalitách koupání.