Pacientský hub: Úspěšný projekt s dlouhodobým dopadem na pacientské organizace

Vytvořeno: 6. 9. 2024 Poslední aktualizace: 6. 9. 2024

Projekt Pacientský hub, zahájený Ministerstvem zdravotnictví ČR v prosinci 2020 a spolufinancovaný z Fondů Evropského hospodářského prostoru a Norska, se stal klíčovým nástrojem pro podporu a rozvoj pacientských organizací v České republice. Jeho cílem bylo vytvořit prostor a platformu, kde by tyto organizace mohly sdílet své zkušenosti, vzdělávat se a navzájem se podporovat.

Proč Pacientský hub vznikl?

Pacientské organizace v Česku hrají zásadní roli při obhajobě práv pacientů a poskytování podpory lidem s různými zdravotními problémy. Před vznikem Pacientského hubu však neměly k dispozici systematické a nezávislé vzdělávací možnosti, které by jim pomohly lépe plnit své poslání. Pacientský hub reagoval na tuto potřebu vytvořením fyzického i digitálního prostoru, kde se mohou pacientské organizace rozvíjet a spolupracovat. Pandemie covid-19 sice ovlivnila v začátku projektu využití fyzických prostor, ale díky flexibilnímu přístupu se většina aktivit přesunula dočasně do online prostředí, což umožnilo širší účast na vzdělávacích akcích a seminářích.

Klíčové úspěchy projektu

Pacientský hub nabídl moderní bezbariérové prostory ve Vršovicích, které zahrnovaly sdílené zasedací místnosti a velký coworkingový prostor s možností pořádání akcí. Tyto prostory se staly centrem setkávání, vzdělávání a spolupráce, kde jenom pacientské organizace uspořádaly 128 akcí pro své pacienty, odborníky a veřejnost. Součástí projektu byl také rozvoj interaktivního webového portálu. Tento portál sloužil jako klíčový nástroj pro sdílení informací, rezervaci prostor, sdílení záznamů z akcí a poskytování e-learningových kurzů. Během projektu zaznamenal přes 1,6 milionu přístupů, což ukazuje na jeho důležitost pro pacientské organizace i širší veřejnost.

Vzdělávání a informační kampaně

Jedním z hlavních cílů Pacientského hubu bylo zvýšení kvalifikace zástupců pacientských organizací. Celkem bylo proškoleno 2151 osob, které si osvojily dovednosti v oblastech jako je advokační práce, vedení pacientských organizací, fundraising nebo komunikace ve zdravotnictví. V rámci individuálního mentoringového programu bylo poskytnuto 453 hodin mentoringu. Tyto znalosti pomohly posílit pacientské organizace, které se tak staly silnějšími a lépe vybavenými pro svou nezastupitelnou činnost.

Důležitou součástí projektu byly také informační kampaně. Například v roce 2021 proběhla výstava „Neviditelní hrdinové“, která představila práci pacientských organizací a upozornila na lidi, kteří navzdory své nemoci pomáhají druhým. V roce 2023 pak projekt vyvrcholil mediální kampaní vzniklou ve spolupráci s Národní asociací pacientských organizací (NAPO). Kampaň zahrnovala animovaný videospot o pacientských organizacích, který dosáhl přes 1,3 milionů zobrazení a odkazuje na aktuální databázi organizací podporujících pacienty v České republice.

Pacientský hub od ledna 2024: Období udržitelnosti

Po ukončení financování z fondů EHP a Norska ke dni 31. prosince 2023 vstupuje Pacientský hub do pětiletého období udržitelnosti, které s sebou přináší několik změn. Sdílené prostory vršovického coworku slouží od ledna 2024 projektům Národního centra elektronického zdravotnictví (NCEZ) a Pacientský hub pokračuje ve svých aktivitách zaměřených na podporu vzdělávání a profesionalizace pacientských organizací pod Oddělením podpory práv pacientů MZČR. Realizována je minimálně jedna vzdělávací akce pro pacientské organizace měsíčně po dobu následujících dvou let, každoroční konference, rozšiřování obsahu na interaktivním webu, včetně knihovny záznamů či e-learningových modulů. Projekt tak pomáhá posilovat zapojení pacientských organizací do rozhodovacích procesů a efektivnější hájení zájmů pacientů.

Do Pacientského hubu se můžete registrovat na webu www.pacientskyhub.cz a získat tak přístup k zajímavým informacím, vzdělávacím akcím i dalšímu obsahu.