Ministerstvo zdravotnictví představilo médiím novelu zákona o specifických zdravotních službách

Vytvořeno: 23. 7. 2024 Poslední aktualizace: 23. 7. 2024

Ministerstvo zdravotnictví dnes novinářům představilo novelu zákona o specifických zdravotních službách. Novela zákona reaguje na potřebu sjednocení a zavedení odborných požadavků a poznatků z praxe, jako jsou například v oblasti posudkové péče anebo záchytných služeb. V zákoně dochází k úpravám v oblasti asistované reprodukce, genetického vyšetření nebo pracovnělékařských služeb.

„Navržené změny byly pečlivě diskutovány napříč odbornou i laickou veřejností. Mimo jiné razantně snižujeme papírování v řadě oblastí, což je v souladu s vládními antibyrokratickými balíčky a doplňuje to již realizované kroky jako například zrušení povinných vstupních pracovnělékařských prohlídek u nerizikových profesí či potravinářských průkazů. Jde o výsledek intenzivní a dlouhodobé spolupráce našich odborníků a legislativců ve spolupráci s dalšími resorty, krajskými úřady, profesními komorami, odbornými společnostmi a dalšími partnery,” uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Samotná novela upravuje několik oblastí jako je asistovaná reprodukce, genetické vyšetření, posuzování zdravotní způsobilosti ke vzdělávání, tělesné výchově a sportu, pracovnělékařské služby, včetně dobrovolných programů podpory zdraví na pracovištích, posuzování zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání, povolení k uznávání nemocí z povolání, lékařské ozáření, klinické audity, ochranné léčení, vymezení protialkoholní a protitoxikomanické záchytné služby a přestupky.

„Hlavními přínosy změny v oblasti posudkové péče a pracovnělékařských prohlídek je snížení administrativní, finanční zátěže pro zaměstnavatele a úspora času pro lékaře a pacienty,” řekl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum.

Novela zákona reflektuje také podněty a požadavky Asociace záchytných služeb ČR z praxe. Ve spolupráci s AZS ČR došlo, kromě k bližším specifikacím a formulacím, i k upřesnění podmínek pobytu za kterých je možné umístit osobu na záchytné stanici.

Cílem novely je také skrze změny v posudkové péči ulehčit administrativní zátěž všem stranám v oblastech posuzování způsobilosti k tělesné výchově sportu, vzdělávání a zdravotní způsobilosti uchazečů o zaměstnání. Například pokud v oblasti vzdělávání není stanoveno zdravotní omezení, není povinnost provádět posouzení k zdravotní způsobilosti.

Přílohy

Typ souboru: pptx
Prezentace-1.pptx (167,79 KB)
Typ souboru: docx
Handout-1.docx (29,57 KB)

Jste spokojeni s obsahem této stránky?