Podpora psychické odolnosti a pohybu předškolních dětí v boji proti nadměrnému používání digitálních technologií

Vytvořeno: 3. 7. 2024 Poslední aktualizace: 3. 7. 2024

Ve světě, kde digitální technologie hrají stále větší roli v životech dětí, je důležité nezapomínat na význam fyzické aktivity a její přínos pro zdravý vývoj. Projekt Lokomoce, podpořený Fondy EHP 2014–2021, se zaměřuje na podporu psychické odolnosti a zdraví dětí prostřednictvím prevence sedavého chování a zdravého používání digitálních médií. Lokomoce ve spolupráci s norským partnerem, Katedrou psychologie na Norwegian University of Science and Technology, realizovala v letech 2022 až 2023 ucelený program v mateřských školách po celé ČR.

Jak dodává Mgr. Zuzana Pavelcová, projektová manažerka Lokomoce: „Dynamika, pohyb a lokomoce jsou základními pilíři života. Pomáhají zvládat psychickou zátěž a podporují rozvoj osobnosti. Naším cílem je, aby si děti již od útlého věku budovaly pozitivní vztah k pohybu a dokázaly jeho prostřednictvím udržovat své duševní zdraví.

Rostoucí problém sedavého chování a nadužívání technologií

Podle údajů z Národní zprávy o pohybové aktivitě českých dětí a mládeže z roku 2018 strávilo téměř 78 % dětí v České republice nedostatečný čas fyzickou aktivitou. Tento alarmující stav je spojen s rostoucím časem stráveným před obrazovkami, což může vést k negativním důsledkům na fyzickém i duševním zdraví. Ukazuje se, že nadměrný čas u obrazovek snižuje celkový pocit životní pohody (tzv. well-being), opožďuje jazykový vývoj, snižuje počet interakcí s rodiči a vrstevníky, zvyšuje pocity nudy a vystavuje děti zvýšenému riziku kontaktu s nevhodným, násilným či sexuálním obsahem. Nadměrné užívání digitálních technologií je rovněž spojeno s častějším výskytem psychických problémů, jako jsou úzkostně-depresivní potíže nebo digitální závislosti na internetu (např. závislost na hraní digitálních her nebo na sociálních sítích).

Pohyb jako základ zdravého vývoje

Pohyb je nedílnou součástí zdravého vývoje dětí. V raném věku, kdy se formují základní návyky a osobnostní rysy, je důležité, aby děti měly dostatek příležitostí k pohybu. Pravidelná fyzická aktivita umožňuje dětem osvojit si dovednosti a účinné strategie zvládání psychické zátěže v dospívání i dospělosti.

Pohyb není jen o fyzickém zdraví, ale také o psychické odolnosti. Děti, které se pravidelně hýbou, jsou schopné lépe zvládat stres a náročné situace,“ vysvětluje MUDr. Jaroslava Chlupová, neuroložka a zakladatelka Lokomoce. Pravidelný kontakt s vrstevníky zlepšuje sociální a komunikační dovednosti dětí a dobrá kondice přispívá k budování jejich psychické odolnosti.

Pohybové aktivity vyžadují vzájemnou spolupráci a účinnou komunikaci mezi vrstevníky, rodiči a dětmi, což podporuje pocit psychické pohody (tzv. well-being), zažívání úspěchů a schopnost zvládat neúspěch jako přirozenou součást života. Toto vše v konečném důsledku přispívá k podpoře psychické odolnosti a duševního zdraví dětí a dospívajících. Tento přístup potvrzuje i fyzioterapeutka Mgr. Martina Haklová, která dodává: „Pohybová aktivita pomáhá dětem rozvíjet nejen tělesnou kondici, ale také jemnou a hrubou motoriku, verbální komunikaci a sociální dovednosti.

Inovativní přístup k řešení problému

Projekt Lokomoce představuje komplexní přístup k problematice pohybového a digitálního zdraví dětí. V rámci projektu spolupracují odborníci z různých oblastí, včetně neurologie, fyzioterapie, psychologie a pedagogiky, aby nabídli ucelený program podporující psychomotorický vývoj dětí přispívající k budování jejich psychické odolnosti. Klíčové aktivity projektu zahrnují přímou práci s dětmi v předškolním věku, jejich rodiči a učiteli v mateřských školách.

Děti mají každý den v rámci školky hravé pohybové workshopy s prvky imaginace a mindfulness. Tyto lekce vedou učitelky ze třídy, které děti dobře znají a snadno se na ně naladí. Pedagogové projdou v rámci programu intenzivním školením, a navíc za nimi dojíždějí trenéři nebo fyzioterapeuti projektu Lokomoce, kteří přímo v terénu poskytují mentoring a podporu při cvičení s dětmi.

Nedílnou součástí jsou také semináře pro rodiče, kde se rodiče mohou dozvědět více o tom, jak efektivně podporovat zdravý vztah k digitálním technologiím a podporovat emoční a sociální vývoj svých dětí.

Doporučení pro rodiče a pedagogy

V rámci projektu vznikla brožura „Pohyb a psychická odolnost předškolních dětí v digitální době“, která poskytuje praktická doporučení, jak mohou rodiče a pedagogové podporovat zdravý vztah k pohybu a digitálním technologiím. Mezi klíčové body patří například zavedení rodinného plánu pro digitální zdraví, omezení času stráveného před obrazovkou, spánková hygiena a podpora volné hry. Lokomoce díky podpoře Fondů EHP 2014–2021 vydala praktickou publikaci s názvem Psychická odolnost a pohyb, kde pedagogové z mateřských škol najdou návody a informace, jak lze přímo v jednotlivých školkách s dětmi a pohybem pracovat a jak jej aktivně nabízet.

Výhled do budoucna

Cílem projektu Lokomoce je rozšířit své aktivity do mateřských škol po celé České republice a vytvořit síť, která podporuje zdravý vývoj dětí. „Doufáme, že naše práce přispěje k tomu, aby děti měly pohyb rády a využívaly ho jako zdroj radosti a pohody po celý život,“ uzavírá MUDr. Jaroslava Chlupová.

Projekt Lokomoce představuje důležitý krok směrem k podpoře zdravého životního stylu dětí a jejich rodin v digitální době. Spojení odborných znalostí, praktických zkušeností a podpory ze strany rodičů a pedagogů může významně přispět k tomu, aby se děti mohly rozvíjet ve všech klíčových oblastech svého života. Lokomoce o svých aktivitách pravidelně informuje na sociálních sítích, pořádá o pohybu konference pro odbornou veřejnost a lékaře, osvětové akce pro děti a rodiče a mimo mladou generaci se stará o lidi s neurologickými onemocněními, pro které pořádá pohybové kempy.

Projekt: Podpora psychické odolnosti a duševního zdraví skrze prevenci sedavého chování a zdravého užívání digitálních médií u předškolních dětí , ZD-MGS1-064

Příjemce: Lokomoce z.s. 

Kontakt:

Mgr. Zuzana Pavelcová, projektový manažer EHP projektu pavelcova@ře-life.cz

Milena Povolná, projektový manažer Lokomoce povolna@lokomoce.eu

Stránka projektu: Lokomoce z.s.