Ministr zdravotnictví jednal s prezidentem České lékařské komory o připravované úhradové vyhlášce a dalších tématech

Vytvořeno: 19. 6. 2024 Poslední aktualizace: 19. 6. 2024

Jednání proběhlo v čase probíhajícího dohodovacího řízení k úhradám na rok 2025 a týkalo se úhradové vyhlášky, která na základě usnesení vlády ČR musí umožnit vyrovnané hospodaření systému zdravotního pojištění. Prezident Kubek vznesl požadavek na více peněz na výdajové straně vyhlášky. Takový krok nicméně nelze provést bez zvýšení daní či odvodů na zdravotní pojištění občanům, nebo stanovení deficitního hospodaření systému zdravotního pojištění. Ministr zdravotnictví na to zástupce České lékařské komory upozornil a slíbil o požadavcích komory informovat členy vlády.

Vláda na konci dubna přijala usnesení, že úhradová vyhláška má nastavit vyrovnané hospodaření systému zdravotního pojištění. Na příští rok nyní Ministerstvo zdravotnictví počítá s nárůstem příjmů systému zdravotního pojištění o 22 miliard, z tohoto nárůstu budou navýšeny výdaje systému a sanován letošní deficit systému veřejného zdravotního pojištění.

„Za posledních pět let prostředky v systému zdravotního pojištění narostly o zhruba 150 miliard. Za posledních 10 let se úhrady dokonce zdvojnásobily, zatímco kumulovaná inflace činila jen 50 %. Je tak nepochybné, že úhrady nejen rostou, ale také rostou více než inflace. Zdravotní péči se nám daří zefektivňovat mj. skrze redukci hospitalizací či rozvoj jednodenní medicíny. Ušetřené prostředky šly z velké části na platy a mzdy zdravotníků,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Rozhodně nehrozí omezení zdravotní péče z důvodu údajného nedostatku peněz, naopak přes 525 miliard Kč v systému veřejného zdravotního pojištění v roce 2025 i nadále zajistí dostupnost zdravotní péče pro pojištěnce, o čemž nás ujistily i zdravotní pojišťovny na jednání v úterý 18. června,“ doplnil náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník.

Přílohy


Jste spokojeni s obsahem této stránky?