Ministerstvo zdravotnictví podporuje vzdělávání v oblasti krizové připravenosti zdravotnických zařízení

Vytvořeno: 14. 6. 2024 Poslední aktualizace: 14. 6. 2024

Připravenost zdravotnického zařízení a jeho personálu čelit mimořádným událostem a krizovým situacím začíná již v připravenosti managementu poskytovatele zdravotních služeb včetně řídícího a výkonného ošetřovatelského personálu. V této souvislosti a na základě zkušeností získaných během pandemie COVID-19 projevilo Ministerstvo zdravotnictví České republiky zájem zajistit vzdělávání managementu poskytovatelů zdravotních služeb v oblasti krizové připravenosti. V souladu s výše uvedeným byl vypracován certifikovaný kurz Krizová připravenost managementu poskytovatelů zdravotních služeb na mimořádné a krizové situace.

Tento kurz byl připraven Národním centrem ošetřovatelství a nelékařských zdravotních oborů ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Plzeň. Jeho cílem je poskytnout absolventům vědomosti a praktické dovednosti potřebné pro plnění úkolů zdravotnických zařízení v oblasti krizové připravenosti a chodu zařízení během mimořádných událostí.

Obsah kurzu zahrnuje témata jako krizová připravenost ve zdravotnictví, krizový management, krizová komunikace, právní aspekty, aktivaci pandemického plánu či příprava na mimořádné události z psychologického hlediska. Součástí kurzu jsou také praktické nácviky.

Kurz je určen pro zdravotnické pracovníky dle zákona č. 96/2004 Sb., zákona o nelékařských zdravotnických povoláních. Podmínkou pro zařazení do certifikovaného kurzu je získání odborné způsobilosti v oboru všeobecná sestra, porodní asistentka, dětská sestra, ergoterapeut, radiologický asistent, zdravotní laborant, zdravotně-sociální pracovník, optometrista, ortoptista, asistent ochrany a podpory veřejného zdraví, ortotik – protetik, nutriční terapeut, zubní technik, dentální hygienistka, zdravotnický záchranář, farmaceutický asistent, biomedicínský technik, radiologický technik, adiktolog, psycholog ve zdravotnictví, logoped ve zdravotnictví, fyzioterapeut, radiologický fyzik, odborný pracovník v laboratorních metodách a v přípravě léčivých přípravků, biomedicínský inženýr a odborný pracovník v ochraně veřejného zdraví. Celkový rozsah kurzu činí 64 hodin, z toho 48 hodin teoretické výuky a 16 hodin praktické výuky.

Teoretická výuka bude probíhat v prostorách NCO NZO v Brně, zatímco praktická část se uskuteční ve Fakultní nemocnici Plzeň. Kurz je plánován ve dvou částech předběžně v termínu 21. – 23. 10. 2024 a 11. – 13.11. 2024. Přihlášení bude možné na webových stránkách nconzo.cz.