Spalničky nejsou exotickým onemocněním a nepostihují jen děti. Nejlepší ochranou je očkování

Vytvořeno: 10. 6. 2024 Poslední aktualizace: 10. 6. 2024

Spalničky jsou velmi nakažlivé onemocnění – každý vnímavý jedinec, který se setká s virem spalniček, téměř jistě onemocní. Pokud někdo nebyl očkován, nebo pokud si není jistý, zda byl očkován, je vhodné se nechat naočkovat. Na tom, že nejefektivnější způsob prevence je očkování, se na dnešní snídani s novináři shodli zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu, Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR, Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP a Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP.

“Před zavedením pravidelného očkování proti spalničkám v roce 1969 byly ročně v České republice diagnostikovány tisíce až desetitisíce případů spalniček. Za posledních 25 let pak celkem 1 400 případů, kdy jde většinou o sporadické výskyty nebo lokalizované epidemie. Očkování je nejlepší prevencí proti tomuto i jinému onemocnění. S ohledem na vývoj epidemiologické situace v zahraničí a klesající proočkovanost u dětí v ČR činíme preventivní kroky, aby orgány ochrany veřejného zdraví byly připraveny na případný zvýšený výskyt spalniček. O cílech a plánovaných preventivních aktivitách byla informována i Ústřední epidemiologické komise,” řekl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum. Doplnil, že úmrtí na spalničky nebylo dle statistických údajů Státního zdravotního ústavu v českých zemích zaznamenáno od roku 1980, ale ještě v roce 1971 bylo hlášeno 20 případů úmrtí.

“Epidemiologická situace v oblasti spalniček v České republice je v tuto chvíli klidná. Je ale třeba mít na paměti, že spalničky si může člověk dovézt i z dovolené a doporučuji před prázdninami ověřit, zda jsou zejména děti očkované,” řekla vedoucí Národní referenční laboratoře pro zarděnky, spalničky, parotitidu a parvovirus B19 Radomíra Limberková.

“Očkování je bezpečný a vysoce efektivní nástroj minimalizace negativních dopadů spalniček na zdraví. Děti jsou očkovány v rámci standardního očkovacího kalendáře a apeluji na rodiče, aby své děti nechali očkovat. Chrání tím jejich zdraví a očkovacích látek je pro malé děti dostatek. Účinnost očkování je i dle ECDC 97 %, díky čemuž je pro plně očkované děti riziko minimální,” řekla praktická lékařka pro děti a dorost, místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Hana Cabrnochová.

“Dalším důležitým aspektem je ochrana zdravotnického sektoru. Chceme minimalizovat výskyt případů ve zdravotnických zařízeních, a tím chránit personál a pacienty. Doporučujeme také provedení vyšetření protilátek u vybraných zdravotnických pracovníků a jejich případné přeočkování,” řekl přednosta kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol Milan Trojánek.

“Pokud má dospělý člověk podezření na spalničky, je nutné s praktickým lékařem probrat podmínky návštěvy, aby se minimalizovalo riziko nákazy dalších pacientů. Praktici jsou ale na takové situace připraveni a dokážou pacientovi poradit,” uvedla praktická lékařka a členka výboru společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Ludmila Bezdíčková.

Přílohy


Jste spokojeni s obsahem této stránky?