Hlavní sestra se účastnila konference pořádané Českou lékařskou komorou

Vytvořeno: 27. 5. 2024 Poslední aktualizace: 29. 5. 2024

Hlavní sestra se účastnila konference pořádané Českou lékařskou komorou na téma „Nestárne jen populace, ale také zdravotníci!  Kdo nás bude léčit za deset let?“

Na konferenci, kterou dne 21.5.2024 pořádala Česká lékařská komora, vystoupili MUDr. Milan Kubek, prezident ČLK, prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D., ředitel ÚZIS, prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., MUDr. Jan Přáda, viceprezident ČLK, Ing. Michal Čarvaš, předseda AČMN, MUDr.  Helena Sajdlová, VZP ČR, MUDr. Olga Sehnalová a Bc. Dagmar Žitníková z OSZSP.

Za Ministerstvo zdravotnictví vystoupila hlavní sestra ČR Mgr. Alice Strnadová, MBA, s příspěvkem na téma Aktuální informace o podpoře NLZP Ministerstvem zdravotnictví. Zdůraznila, že personální zajištění zdravotních služeb je jedním z nejobtížnějších úkolů veřejného zdravotního systému ve většině vyspělých států. Jde o agendu vyžadující dlouhodobé plánování, na sebe navazující součinnost více resortů a také alokaci nezanedbatelných finančních zdrojů do vzdělávacího systému. Personální stabilizace často vyžaduje implementaci velmi komplexních opatření, což je případ i České republiky. České zdravotnictví bohužel v rostoucí míře limituje nedostatečný počet nelékařských zdravotnických pracovníků, a to ve více profesích. Dlouhodobě nedostatečná a klesající kapacita všeobecných sester, radiologických asistentů a dalších nelékařských zdravotnických profesí je v kontrastu se zvyšující se poptávkou stárnoucí české populace po zdravotních službách. Chybějící personální kapacity ohrožují v dalším desetiletém horizontu dostupnost a kvalitu zdravotní péče. Alice Strnadová představila navržené systémové kroky a zdůraznila, že za zásadní opatření personální stabilizace nelékařských zdravotnických profesí v resortu zdravotnictví a sociálních služeb je považováno zabezpečení odpovídajícího početního stavu (představen návrh vládního programu pro navýšení kapacit VŠ vzdělavatelů, za neméně významné označila zajištění optimální struktury nelékařských zdravotnických profesí, optimalizace jejich kompetencí a prostupnost pregraduálního a specializačního vzdělávání.