Ministerstvo zdravotnictví nově přechází na doménu mzd.gov.cz. Více informací.

Tisková informace – zavedení telefonní linky pro ošetřující lékaře v souvislosti s rostoucím výskytem chřipkových onemocnění

Vytvořeno: 9. 1. 2013 Poslední aktualizace: 9. 1. 2013

Počet hospitalizovaných pacientů pro závažný průběh chřipky opět vzrostl. Ke včerejší 15. hodině bylo v českých a moravských nemocnicích umístěno 49 pacientů. Na sedm vzrostl i počet osob, které na komplikace spojené s chřipkou zemřely.

V souvislosti s rychle rostoucím výskytem chřipky a také případů s velmi komplikovaným průběhem, zajistilo ministerstvo zdravotnictví konzultační telefonní linky pro ošetřující lékaře. Ti zde budou moci obzvlášť závažné případy spojené s těžkým respiračním selháním konzultovat s lékaři specializovaného pracoviště. Pacientů, kteří jsou hospitalizováni kvůli komplikacím spojeným s průběhem nemoci, přibývá. Musíme být připraveni i na velmi závažný vývoj akutních virových onemocnění, mezi něž může patřit i plicní selhání a s ním související potřeba vysoce specializované léčby. Zajistili jsme proto telefonní kontakt, kde může být ošetřujícím nemocničním lékařům z celé České republiky poskytnuta sedm dní v týdnu 24 hodin denně odborná konzultace pro případ, že by se u jejich pacientů objevily takovéto život ohrožující komplikace,“ vysvětluje náměstek ministra pro zdravotní péči Ferdinand Polák. Kontakt směruje do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která disponuje vysoce specializovanými odborníky i potřebným technickým zázemím pro převzetí nejtěžších případů. „Věřím, že tímto okamžitým opatřením snížíme riziko dalších úmrtí“ dodává Ferdinand Polák.
 
Těžký průběh plicní infekce typicky postihuje zejména jedince mladého a středního věku, nejohroženejšími skupinami jsou pak obézní lidé, těhotné ženy, astmatici a diabetici.
 
Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166
e-mail: tis@mzcr.cz

Jste spokojeni s obsahem této stránky?